Dirk Gerritsen

Professionele ervaring

Onderwijs en andere presentaties

Vanaf 2005 werkt Dirk Gerritsen bij de Utrecht University School of Economics en doceert hij vakken als Bedrijfseconomie en International Investment Management. Binnen het hoger onderwijs heeft hij tevens aan andere universiteiten gewerkt:

 1. Hult Business School (top-100 in de wereldwijde Financial Times MBA ranking)
  • Financial Management module binnen het Executive MBA programma (in samenwerking met Arie Buijs) [jaar: 2012]
 2. Nelson Mandela Metropolitan University (Zuid-Afrika)
  • Cursus: Investment Management in het Honours programma [jaar: 2006, 2011 en 2012 met in 2011 ook een gastcollege aan Rhodes University in Grahamstown]
 3. Radboud Universiteit Nijmegen
  • Cursus: International Investment Management [jaar: 2011, 2013]
 4. Universiteit Stellenbosch (Zuid-Afrika)
  • Cursus: Finance [jaar: 2008]
 5. Kofi Annan Business School
  • Cursus: Financial Management [jaar: 2008]

Ook buiten de universitaire wereld treedt Dirk op als spreker op verschillende evenementen. Op de Dag van de Belegger (2008 t/m 2012) heeft hij samen met Arie Buijs een presentatie gehouden op uitnodiging van Euronext. Daarnaast is hij bijvoorbeeld spreker geweest op het HCC Beleggen Symposium in 2012.

Onderzoek

Dirk Gerritsen heeft in 2014 zijn proefschrift afgerond, getiteld The relevance of security analyst opinions for investment decisions. Ander onderzoek is in gebundelde vorm uitgekomen in de vorm van twee boeken, geschreven met prof. dr. Arie Buijs: Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nader bekeken (2008) en Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis (2010). Een recent voorbeeld is het artikel Wat heeft een belegger aan het gratis advies van een analist? op het onafhankelijke discussieforum Me Judice.

In het academische jaar 2007/2008 had hij tevens een tijdelijke onderzoeksaanstelling aan Hogeschool InHolland. Deze positie stond het kader van de governance van pensioenfondsen. Verder heeft hij zich in de periode 2007-2009 ingezet voor het Centrum van het Familiebedrijf waar hij zich richtte op governancevraagstukken binnen Nederlandse familiebedrijven.

Freelance

Behalve voor de wetenschap, zet Dirk Gerritsen zijn kennis graag in voor personen en andere instellingen. Voorbeelden van opdrachtgevers zijn Euronext (2006) en de Provincie Noord-Holland (2009). Ook voert hij geregeld schadebepalingen uit voor (vermogende) individuen die menen grote verliezen te hebben geleid door toedoen van hun bank.

Overig

In augustus 2014 is Dirk Gerritsen benoemd tot 'Externe Beleggingsadviseur' in de Adviescommissie Financiën van Stichting Pensioenfonds SABIC.

Sinds augustus 2012 is Dirk lid van het AEX Indices Steering Committee. Deze onafhankelijke commissie is ingesteld door Euronext met het doel om toezicht te houden op de samenstelling van de belangrijkste Nederlandse aandelenindices, te weten de AEX, AMX en AScX index.

Vanaf oktober 2010 is Dirk redactielid van het VBA Journaal. Het VBA is de beroepsvereniging van beleggingsprofessionals.


© Dirk Gerritsen